Συνταξιοδοτικό Πρόγραμμα

Συνταξιοδοτικό πρόγραμμα – Αποταμίευση

Είναι δυνατόν να ξεκινήσετε με καταβολή από 50 ευρώ/μήνα και με έκτακτες καταβολές κατά τη διάρκεια της αποταμίευσης σας να συγκεντρώσετε στη λήξη το τελικό ΕΦΑΠΑΞ.

ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΩΡΑ ΜΕ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗ ΑΠΟ 50 -200 ΕΥΡΩ/ΜΗΝΑ. ΕΠΙΛΕΓΩ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ. ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΤΙΚΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΜΕ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΜΕΝΟ ΜΕ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ.

Βρείτε στο fao.gr το καλύτερο Συνταξιοδοτικό πρόγραμμα!

συνταξιοδοτικο


ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗΣ 

697-2618695 

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ :

– Συνεχίζουμε την μηνιαία καταβολή στο λογαριασμό σας αν οποιαδήποτε στιγμή μείνετε ανίκανος από εργασία εφόσον έχετε την κάλυψη Απαλλαγής πληρωμής ασφαλίστρων σε περίπτωση ανικανότητας

– Εξαγορά από το 3ο έτος και έπειτα

– Αναπροσαρμογή συμβολαίου μέχρι 3%/έτος με αύξηση τελικής σύνταξης 

Bασική σύνταξη ύψους 360 Ευρώ για όλους τους Έλληνες από το 2015. Σύμφωνα με τον νόμο Ν.3863/2010 από το 2015 και εφεξής καθιερώνεται βασική σύνταξη ύψους 360 Ευρώ για όλους τους Έλληνες.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ ΝΕΑ Ανοίγει η ανταποδοτικότητα στις εισφορές (4/6/2014)

 
Ανατροπές στις κύριες συντάξεις φέρνει η σύνδεση εισφοράς-απολαβών με όρους «ανταποδοτικότητας».Πώς επιχειρείται να κλείσουν «κενά» δεκαετιών σε δύο μήνες. Τα τρία στάδια ενοποίησης ταμείων.

Ο γνωστός έγκριτος δικηγόρος, εργατολόγος της ΓΣΕΕ και τ. Υπουργός κ. Ρωμανιάς αναφέρει πολύ καθαρά στις παρουσιάσεις και ομιλίες του ότι είτε το θέλουμε, είτε όχι το ασφαλιστικό συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα έχει ήδη καταρρεύσει, αφού τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων είναι πολύ κάτω από τα όρια επιβίωσης για λόγους που όλοι γνωρίζουμε (κούρεμα PSI, δημογραφικό, λιγότεροι εργαζόμενοι – περισσότεροι συνταξιούχοι, κακοδιαχείριση ασφαλιστικών ταμείων, μακροζωία, μνημόνιο, κά).Η τάση στο εξωτερικό, η οποία αναμένεται να εφαρμοστεί στο εγγύς μέλλον και στην Ελλάδα, είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να επιλέγουν υποχρεωτικά μία ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία για τη συνταξιοδοτική τους κάλυψη, η οποία θα συμπληρώνει το πενιχρό εισόδημα της βασικής τους σύνταξης (στην Ελλάδα 360 Ευρώ από το 2015). Η σύνταξη που θα λάβει κάποιος στο τέλος του εργασιακού του βίου θα είναι αποτέλεσμα των αποταμιεύσεων:

  • Του εργοδότη.
  • Του εργαζομένου, σήμερα σε δημόσιο ασφαλιστικό φορέα (π.χ. ΙΚΑ-ΟΑΕΕ) και αύριο υποχρεωτικά σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες του εξωτερικού.
  • Του κράτους. Ας σημειωθεί ότι σύμφωνα με πολλούς εργατολόγους η χρηματοδότηση του κράτους προς τα συνταξιοδοτικά ταμεία αναμένεται να τερματιστεί σύντομα !

Γιατί επείγει να αρχίσεις σήμερα μία συνταξιοδοτική αποταμιευτική επένδυση ;

  1. Το εγγυημένο επιτόκιο συνταξιοδοτικής επένδυσης που κλειδώνει με την έναρξη ενός συνταξιοδοτικού προγράμματος, το οποίο παλαιότερα είχε υψηλότερες τιμές π.χ. 4% – 5% έχει σήμερα πτωτική τάση με αποτέλεσμα η αργοπορία έναρξης του προγράμματος να έχει  αρνητικές συνέπειες. Εξυπακούεται ότι τη στιγμή που η ιδιωτική συνταξιοδοτική κάλυψη γίνει υποχρεωτική για όλους τους εργαζόμενους το επιτόκιο αυτό θα πέσει ακόμη χαμηλότερα.Αρκετές ασφαλιστικές εταιρείες ακόμη στην Ελλάδα δίνουν εγγύηση (κεφαλαίου και επιτοκίου) στο τέλος της περιόδου επένδυσης – αποταμίευσης. Στο εξωτερικό κυρίως, αλλά και στην Ελλάδα πρόσφατα, αρκετές ασφαλιστικές εταιρείες αρχίζουν να δίνουν συνταξιοδοτικά προγράμματα παρέχοντας εγγύηση για μέρος του κεφαλαίου (π.χ. το 90% του κεφαλαίου) στο τέλος της περιόδου αποταμίευσης. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι μπορεί να θιγεί και το κεφάλαιο της επένδυσής σου (κούρεμα). Η σύναψη επομένως ενός κατάλληλου συνταξιοδοτικού συμβολαίου σήμερα θα κλειδώσει τους όρους μέχρι το τέλος του συνταξιοδοτικού προγράμματος, οι οποίοι πολύ πιθανό να μην ισχύον για τα νέα μελλοντικά συμβόλαια, αύριο…
  2. Η  καθυστέρηση έναρξης συνταξιοδοτικού προγράμματος επιβαρύνει πολύ τις καταβολές που πρέπει να κάνουμε για να έχουμε ένα ελάχιστο επιθυμητό ύψος σύνταξης. Αυτό, γιατί τα διαθέσιμα χρόνια αποταμίευσης συρρικνώνονται, με αποτέλεσμα να απαιτούνται μεγαλύτερες μηνιαίες καταβολές για ίδιες απολαβές.
Είμαι νέος. Για σύνταξη θα μιλάμε;

ΑΣΤΟ ΓΙΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ

Πέρα από την τάση για πτώση της τιμής του εγγυημένου επιτοκίου και την τάση για πτώση του ποσοστού εγγυημένου κεφαλαίου συνταξιοδοτικής επένδυσης κάτω του 100% (ιδιαίτερα όταν το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία γίνει υποχρεωτικό για τους εργαζόμενους) υπάρχουν και άλλοι λόγοι που η αναβλητικότητα στην έναρξη ενός συνταξιοδοτικού προγράμματος έχει συνέπειες.Μία καθυστέρηση έναρξης επιβαρύνει πολύ τις καταβολές που πρέπει να κάνουμε για να έχουμε ένα ελάχιστο επιθυμητό ύψος σύνταξης.
Αυτό συμβαίνει γιατί τα χρόνια αποταμίευσης συρρικνώνονται με αποτέλεσμα να απαιτούνται μεγαλύτερες μηνιαίες καταβολές για να έχουμε ισοδύναμη απολαβή σύνταξης (ένα ελάχιστο επιθυμητό ύψος χρημάτων κάθε μήνα όταν σταματήσουμε να εργαζόμαστε)

Η ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΗ ΜΟΥ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ

Σύμφωνα με τον Νόμο Ν. 3867/2010 που αφορά τη δημιουργία του ΕΚΖ (Εγγυητικό Κεφάλαιο ιδιωτικής ασφάλισης Ζωής), σε περίπτωση που κάποια ασφαλιστική εταιρεία κλείσει (κηρύξει πτώχευση ή αυτό επιβληθεί από την Τράπεζα της Ελλαδος), τα ενεργά συμβόλαια Ζωής γίνεται προσπάθεια να τα αναλάβει άλλη ασφαλιστική εταιρεία με τους ίδιους όρους.

Αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, το ασφαλιστικό συμβόλαιο θα εξαργυρωθεί στην τρέχουσα αξία του και ο ασφαλισμένος θα λάβει την αξία εξαγοράς από το ΕΚΖ, το οποίο είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και τροφοδοτείται με πόρους από όλα τα ενεργά συμβόλαια Ζωής της Ελλάδος (στα οποία υπάρχει εισφορά υπέρ ΕΚΖ).

Υπάρχει όμως μία σημαντική λεπτομέρεια. Το μέγιστο ύψος αποζημίωσης του ΕΚΖ για συμβόλαια στη λήξη είναι 30.000 Ευρώ. Έτσι καλό είναι ο ασφαλιστικός σύμβουλος να συμβουλέψει τον ασφαλισμένο να δημιουργήσει πάνω από ένα επενδυτικά συνταξιοδοτικά προγράμματα που το καθένα να έχει ως μέγιστο ποσό ρευστοποίησης στη λήξη του κάτω από το ποσό αυτό (30.000 Ευρώ).

Εφάπαξ ή ισόβια σύνταξη ή και τα δύο ;

Τα περισσότερα συνταξιοδοτικά προγράμματα των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, σκοπό έχουν να δώσουν ένα εφάπαξ στο τέλος της περιόδου αποταμίευσης, η οποία συνήθως κυμαίνεται από 10-30 χρόνια και μερικές φορές και περισσότερα.
Εναλλακτικά να δώσουν μία ισόβια σύνταξη (εγγυημένη για κάποια χρόνια π.χ. 10 ή 15 χρόνια και στη συνέχεια ισόβια) ή και τα δύο, δηλ. και εφάπαξ και παράλληλα μία ισόβια σύνταξη. Θα εξηγήσουμε παρακάτω τι σημαίνει εγγυημένη σύνταξη για 5, 10 ή
15 χρόνια και μετά ισόβια.
Στην περίπτωση του εφάπαξ, το ποσό που έχουμε αποταμιεύσει όλα αυτά τα χρόνια μας επιστρέφεται ως ένα εγγυημένο συνολικό κεφάλαιο συν κάποια εγγυημένη απόδοση (τόκοι), τα οποία θα λάβουμε στο τέλος της περιόδου επένδυσης. Τι σημαίνουν οι μαγικές λέξεις εγγυημένο κεφάλαιο, εγγυημένη ισόβια σύνταξη και εγγυημένο επιτόκιο που αναφέρεται στο ασφαλιστικό συμβόλαιο ;
Πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες επενδύουν τα χρήματά μας που αποταμιεύουμε όλα αυτά τα χρόνια σε διάφορα χρηματιστηριακά προϊόντα (π.χ. αμοιβαία κεφάλαια, ομόλογα, μετοχές, ακίνητα κλπ), τα οποία ενδέχεται να έχουν κάποιο μεγάλο ή μικρό ρίσκο. Σε μερικές περιπτώσεις ενδέχεται οι επενδύσεις αυτές να φέρουν υπεραπόδοση στα κεφάλαια που επενδύονται, ενδέχεται όμως να φέρουν και απώλειες κεφαλαίου.
Οι περισσότεροι έχουμε εμπειρία ακόμη και από φίλους και γνωστούς που έχασαν μεγάλα χρηματικά ποσά επενδύοντας σε μετοχές στο χρηματιστήριο. Οι ασφαλιστικές εταιρείες λοιπόν μας ξεκαθαρίζουν. Θα επενδύσουμε τα χρήματά σας για 10, 20, 30 ή 40 χρόνια, αλλά ό,τι αι αν συμβεί, ακόμη και αν η επένδυση που κάναμε δεν είναι επιτυχής, εσείς στο τέλος της περιόδου που έχουμε συμφωνήσει και υπογράψει στο ασφαλιστικό συμβόλαιο, θα λάβετε το εγγυημένο ποσό του κεφαλαίου που καταβάλλατε, συν ένα εγγυημένο επιτόκιο 2% έως 3% σήμερα (4% – 5 % παλαιότερα).

Να σημειώσουμε εδώ ότι η τάση που φαίνεται ξεκάθαρα πλέον είναι η πτώση των επιτοκίων. Αυτός είναι ένας επί πλέον λόγος να μην καθυστερήσουμε να ξεκινήσουμε το συνταξιοδοτικό μας πρόγραμμα. Αν ξεκινήσουμε μερικούς μήνες αργότερα το επιτόκιο πιθανώς να έχει πέσει ακόμη χαμηλότερα, με αποτέλεσμα το επιτόκιο που θα ‘κλειδώσουμε’ στην έναρξη της συνταξιοδοτικής μας επένδυσης σε βάθος χρόνου να μην φέρει την εξαιρετική απόδοση που θα περιμέναμε.

Η τάση στην ασφαλιστική αγορά

Πολλές ασφαλιστικές εταιρείες (μερικές των οποίων είναι θυγατρικές ασφαλιστικών εταιρειών του εξωτερικού) έχουν την τάση να δίνουν εγγύηση για ποσοστό μικρότερο του 100% της επένδυσης. Π.χ. για το 90% του κεφαλαίου, που θα δημιουργηθεί από τις δικές μας αποταμιεύσεις. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι αν οι χρηματιστηριακές επενδύσεις που θα κάνει η ασφαλιστική εταιρεία με τα χρήματά μας δεν έχουν τις αναμενόμενες αποδόσεις, ενδέχεται να χάσουμε ένα μέρος του κεφαλαίου που επενδύσαμε όλα αυτά τα χρόνια.

Αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όταν πρόκειτα να συνάψουμε ένα συνταξιοδοτικό πρόγραμμα. Η επένδυσή μας δηλαδή να παρέχει εγγύηση στο 100% του κεφαλαίου που θα επενδύσουμε και να περιλαμβάνει και τυχόν τόκους  υπεραπόδοσης, εφόσον τα χρήματά μας, επενδυθούν με έξυπνο τρόπο και φέρουν αποδόσεις που μπορεί να κυμαίνονται για παράδειγμα από 5- 7 %.

Η σύνταξη μετά το 2015

Πολλοί δεν το γνωρίζουν αλλά το ύψος της εγγυημένης κρατικής σύνταξης από το δημόσιο ασφαλιστικό φορέα είναι 360 € από 1/1/2015. Είναι νόμος του κράτους (Ν.3863/2010) !!!

Είναι πλέον βέβαιο (σύμφωνα με τους εργατολόγους της ΓΣΕΕ) ότι οι εργαζόμενοι θα υποχρεωθούν να κάνουν ένα συνταξιοδοτικό πρόγραμμα σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία (όπως είναι σήμερα υποχρεωτική η ασφάλιση αυτοκινήτου ή ενυπόθηκου ακινήτου) γιατί το κράτος θα σταματήσει να καταβάλει εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία.

Οταν αυτό γίνει υποχρεωτικό οι όροι συνταξιοδοτικής επένδυσης θα πάψουν να είναι τόσο ελκυστικοί, όσο είναι σήμερα (υψηλό επιτόκιο, εγγύηση του 100% του κεφαλαίου επένδυσης, κά).

ΜΗΝ ΑΡΓΕΙΣ η καθυστέρηση έναρξης ενός ιδιωτικού συνταξιοδοτικού προγράμματος είναι εις βάρος σου.

ΔΕΙΤΕ το Νόμο Ν3863/2010 ΕΔΩ.


ΚΑΙ ΑΝ ΧΑΣΩ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΜΟΥ;

Φόβοι και μύθοι γύρω από τις συντάξεις μέσω Ιδιωτικών Ασφαλιστικών Εταιρειών στην Ελλάδα σήμερα

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ακόμη μεγάλη εμπειρία καταβολής συντάξεων από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, όπως γίνεται ήδη στο εξωτερικό εδώ και πολλές δεκαετίες. Βέβαια υπάρχουν και στην Ελλάδα κάποιοι που προνόησαν έγκαιρα πριν πολλά χρόνια την αποταμίευσή τους σε μία ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία (τότε που το εγγυημένο επιτόκιο ήταν 5% ή ακόμη μεγαλύτερο) και τώρα απολαμβάνουν ένα πρόσθετο τμήμα ισόβιας σύνταξης από τις καταβολές του συνταξιοδοτικού τους προγράμματος, πράγμα πολύ σημαντικό σήμερα που οι συντάξεις συρρικνώνονται κάθε τόσο.

Οι νέοι εργαζόμενοι έχοντας κατά νου το πρόβλημα πτώχευσης μιας μεγάλης ασφαλιστικής εταιρείας (ΑΣΠΙΔΑ) και μη γνωρίζοντας τι μέτρα έχουν ληφθεί μετά τ

ο εν λόγω συμβάν από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), π.χ. με τη στενή εποπτεία της ασφαλιστικής αγοράς (συνεχής έλεγχος φερεγγυότητας & των αποθεματικών των ασφαλιστικών εταιρειών) και επιβολή μέτρων  (ακόμη και διακοπής εργασιών ασφαλιστικής εταιρείας που δεν τηρεί τους κανόνες της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας Solvency II), τη δημιουργία του ΕΚΖ (Εγγυητικού Κεφαλαίου ιδιωτικής ασφάλισης Ζωής) είναι πολύ σκεπτικοί στο να αρχίσουν ένα συνταξιοδοτικό πρόγραμμα που θα αποδώσει σε 2 – 3 ή και 4 δεκαετίες (στο απώτερο μέλλον όπως νομίζουν). 

Δεν γνωρίζουν για παράδειγμα ότι σε περίπτωση διακοπής εργασιών (π.χ. λόγω πτώχευσης) της ασφαλιστικής εταιρείας που τους καλύπτει συνταξιοδοτικά, το ΕΚΖ θα καλύψει τις υποχρεώσεις της εταιρείας απέναντί τους (βάσει του Νόμου Ν. 3867/2010).

Έχουν ολλούς φόβους όχι μόνο σχετικά με την επιβίωση της ασφαλιστικής εταιρείας που θα επιλέξουν, αλλά και σχετικά με την δυνατότητα να ολοκληρώσουν την ασφαλιστικής τους επένδυση μη γνωρίζοντας αν στο μέλλν θα είναι σε θέση να συνεχίσουν την επένδυση (κυρίως λόγω του φόβου της ανεργίας).

Στις απορίες και τους φόβους αυτούς προσπαθεί να απαντήσει η παρούσα ιστοσελίδα, παρέχοντας τις σχετικές πληροφορίες και προτείνοντας λύσεις από την νομοθεσία και τα ισχύοντα στην ασφαλιστική αγορά σήμερα.

Η απόδοση μιας ιδιωτικής συνταξιοδοτικής επένδυσης

Το ύψος ασφαλιστικών εισφορών ενός κρατικού ασφαλιστικού Ταμείου (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΤΣΜΕΔΕ κλπ.) ανέρχεται σε 2.000 – 4.000 Ευρώ το χρόνο για να δώσει την πενιχρή μη εγγυημένη σύνταξη στο τέλος των 35-40 ετών εργασίας. Αν τα χρήματα αυτά τα επένδυε ο εργαζόμενος σε μία ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία, στο τέλος του εργασιακού του βίου θα είχε ένα πολλαπλάσιο εγγυημένο αποτέλεσμα, αφού θα έχει υπογράψει συμβόλαιο για τις παροχές του, κλειδώνοντας το εγγυημένο κεφάλαιο και το εγγυημένο επιτόκιο

Προστασία του συνταξιοδοτικού μου προγράμματος μέσω του ΕΚΖ

ε περίπτωση πτώχευσης της Ασφαλιστικής Εταιρείας η συνταξιοδοτική μου επένδυση δεν κινδυνεύει. Προστατεύεται από το ΕΚΖ (Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής).

Το ΕΚΖ (που δημιουργήθηκε μετά το 2010) τροφοδοτείται με πόρους από όλα τα ενεργά συμβόλαια Ζωής (εισφορά υπέρ ΕΚΖ). Είναι ένας κουμπαράς που ενεργοποιείται όταν κλείσει μία ασφαλιστική εταιρεία και αποζημιώνει τις απαιτήσεις των δικαιούχων στα ενεργά συμβόλαια.

Ποιές είναι οι βασικές παράμετροι που πρέπει να προσέξω πριν επιλέξω

ένα συνταξιοδοτικό πρόγραμμα από μία ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία;

  1. Η φερεγγυότητα της ασφαλιστικής εταιρείας. Βέβαια λόγω της προστασίας του ΕΚΖ (Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής), η επένδυσή μου είναι προστατευμένη, αλλά γιατί να μπω στην ταλαιπωρία μεταφοράς σε άλλη ασφαλιστική εταιρεία σε περίπτωση πτώχευσης. Δεν ξεχνάμε ότι το ΕΚΖ αποζημιώνει την επένδυσή μου μέχρι 30.000 Ευρώ. Ετσι αν κάνω συνταξιοδοτική επένδυση για μεγαλύτερο ποσό προτιμώ να ‘σπάω’ την επένδυση σε περισσότερα από ένα συμβόλαια (πιθανώς σε διαφορετικές ασφαλιστικές εταιρείες) με συνολικό αναμενόμενο ποσό εφάπαξ στο τέλος της επένδυσης του καθενός συμβολαίου, κάτω των 30.000 Ευρώ.
  2. Καλό είναι να δούμε όχι μόνο το εγγυημένο επιτόκιο (π.χ. 2,5 %) που μας δίνει η ασφαλιστική εταιρεία για όλη τη διάρκεια του συνταξιοδοτικού μας προγράμματος, αλλά να ζητήσουμε και ένα πίνακα που να δίνει κατ’ έτος την τιμή εξαγοράς, σε περίπτωση που θελήσουμε να ‘σπάσουμε’ το συμβόλαιό μας νωρίτερα από την συμφωνημένη περίοδο. Ας σημειωθεί ότι αν το συμβόλαιό μας ρευστοποιηθεί στα πρώτα χρόνια της επένδυσης, ενδέχεται να χάσουμε ένα μέρος του κεφαλαίου που επενδύσαμε. Έτσι είναι σημαντικό να υπολογίσουμε και να γνωρίζουμε σε πόσα χρόνια η τιμή εξαγοράς θα είναι μεγαλύτερη του συνολικού ποσού που έχουμε καταβάλει μέχρι τότε.
  3.  Πρέπει να ζητήσουμε να πληροφορηθούμε και τα εξής:
    • Το ύψος του εφάπαξ στο τέλος της συνταξιοδοτικής μας επένδυσης.
    • Το ύψος της εγγυημένης ισόβιας σύνταξης αν λάβουμε σύνταξη και όχι εφάπαξ.
    • Μήπως η ασφαλιστική εταιρεία δίνει και εγγυημένο ποσό εφάπαξ και εγγυημένη ισόβια σύνταξη και σε τι ποσό ανέρχονται αυτά.
    • Σε περίπτωση θανάτου μας (λίγα χρόνια μετά την έναρξη της συνταξιοδότησης) η σύνταξη μεταβιβάζεται στους δικαιούχους μας (σύζυγο, τέκνα, άλλα πρόσωπα) και για πόσα χρόνια. Εδώ αναφέρεται ο όρος εγγυημένη σύνταξη για x χρόνια (π.χ. για 5, 10 ή 15 χρόνια) και ισόβια στη συνέχεια.
  4. Το ύψος του ετήσιου μικτού ασφαλίστρου. Δηλ. τι θα πληρώνω κάθε χρόνο για την συνταξιοδοτική μου επένδυση. Θα πληρώνω με το μήνα (πιθανώς με χρήση κάρτας VISA ή με απευθείας ανάληψη από τραπεζικό λογαριασμό), με το τρίμηνο, το εξάμηνο ή το χρόνο ; Μπορώ να κάνω έκτακτες καταβολές ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια για να αυξήσω τη σύνταξή μου ή το εφάπαξ;
  5. Μήπως το ασφάλιστρο έχει υποχρεωτική ετήσια αναπροσαρμογή (για να καλύψει τον πληθωρισμό). Ενα ασφάλιστρο με αναπροσαρμογή 3% ενδέχεται να απαιτεί διπλάσια ή και τριπλάσια αποταμίευση μετά από 30 – 40 χρόνια από ότι πλήρωνα στην αρχή της αποταμίευσής μου (τον πρώτο χρόνο).
  6. Το τελικό ποσό μετράει. Δηλ. ξεχνάμε προς στιγμή το εγγυημένο επιτόκιο και συγκρίνουμε το τελικό ποσό εξαγοράς στο τέλος της συνταξιοδοτικής μας επένδυσης για τον ίδιο αριθμό ετών και το ίδιο ύψος σύνταξης (ή ετήσιου ασφαλίστρου). Π.χ. αν μία ασφαλιστική εταιρεία μας δίνει εφάπαξ 35.000 Ευρώ μετά από 30 χρόνια αποταμιεύσεων καταβάλλοντας 50 Ευρώ το μήνα, ενώ μία άλλη μας δίνει 42.000 Ευρώ για τον ίδιο αριθμό ετών και το ίδιο ασφάλιστρο το μήνα (ενώ και οι δύο έχουν την ίδια τιμή αναπροσαρμογής ασφαλίστρου ανά έτος) η δεύτερη εταιρεία δίνει φυσικά περισσότερα.
  7. Προσέχω να συμπεριληφθούν στο συμβόλαιό μου και καλύψεις πολύ σημαντικές, όπως η ΑΠΑ (Απαλλαγή Πληρωμής Ασφαλίστρων) και σύνταξη λόγω ΜοΑ (Μόνιμης Ολικής Ανικανότητας). Για επεξήγηση των εν λόγω καλύψεων δες παρακάτω.
  8. Και επειδή ο θάνατος είναι το πιο σίγουρο πράγμα στη ζωή μας (μαζί με τους φόρους φυσικά) δεν ξεχνάμε και αυτό το ενδεχόμενο. Ενα πολύ σημαντικό θέμα που αφορά το συνταξιοδοτικό μου πρόγραμμα είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζεται από την ασφαλιστική εταιρεία το ενδεχόμενου πρόωρου θανατου του ασφαλισμένου και η περίπτωση ΜΟΑ (Μόνιμης Μερικής Ανικανότητας) από ασθένεια ή ατύχημα.
  9. Ο Θάνατος ή περίπτωση ΜΟΑ μπορεί να συμβούν σε διάφορα στάδια οπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα (Α, Β ή Γ).

This site is using SEO Baclinks plugin created by Cocktail Family